Lina ger tips och inspiration för din trädgård

Vårvintern är en knepig tid för våra vintergröna växter. De riskerar att torka i den värmande vårsolen och kan behöva en hjälpande hand för att klara sig. Vi ser tyvärr ofta nyplanterade thujahäckar som mer eller mindre dukat under av tjältorkan. Här är våra tips för att undvika det!

Som vi skrev om häromdagen har hönsen en massa olika ljud för sig när de kommunicerar med varandra. Tuppen har till exempel ett särskilt skrockande ljud som han använder för att locka till sig hönorna när han hittat något extra gott. I klippen nedan hör ni ljudet precis i slutet. Om hönorna är långt ifrån honom eller inte kommer så...

Vi behöver inte berätta att vi trivs väldigt bra med höns i vår trädgård! En anledning är att de är så uttrycksfulla. De pratar med både kroppsspråk och olika läten. Det är väldigt roligt att umgås med hönsen och lyssna på vad de har att säga.

Så här års är det fullt av spår ute i trädgården. I skogarna runt vår trädgård finns älg, hjort, rådjur och vildsvin. Men i trädgården är det mest hararna som letar efter något ätbart. Särskilt buskar är smaskens för hararna och det är inte ovanligt att de varit framme och kalasat i trädgården under natten. Men lugn, även om...

För oss trädgårdsmästare har klimatet alltid varit i fokus för planering av trädgården. Det vill säga en trädgårdsmästare tänker alltid på vilka växter som passar det klimat som råder i varje trädgård. Men nu när vi står inför klimatförändringar så blir det ännu viktigare att tänka klimatsmart!

Som vi tidigare skrivit om finns det olika former av beskärning. För unga fruktträd, upp till tio år efter planteringen, behöver man göra så kallad uppbyggnadsbeskärning. Vårvinter och tidig vår är bästa tiden för uppbyggnadsbeskärning eftersom trädet har energi lagrad i rötterna som det kan använda för att växa till.

Hittills har det varit en snöfattig vinter här hos oss. När det äntligen kom någon centimeter snö stod hönsen under taket i hönsgården och blängde skeptiskt. Men eftersom höns trots allt är både nyfikna och väldigt förtjusta i att sprätta tog det bara någon dag innan de sprätte runt i snön också.

Goda grannar!

25.01.2019

För två år sedan satte vi upp en uggleholk i skogen precis bredvid vår trädgård. Redan första vintern flyttade en familj med kattugglor in. Kattuggleföräldrar tar hand om sina ungar två till tre månader efter att de blivit flygfärdiga och under några sommarkvällar det där första året kunde vi höra hur vuxna och unga ugglor ropade på varandra. Vi...

När den kallaste vintertiden är över och fram till precis innan lövsprickningen är en bra tid att beskära de flesta av våra populäraste prydnadsbuskar. Det finns några olika sätt att beskära som passar för olika buskar. Det är viktigt att hålla reda på hur respektive buske ska beskäras för att inte skada eller till och med döda den. En...

Nu i januari händer det inte mycket i trädgården. Och jag tycker att de olika säsongerna är en stor del av tjusningen med trädgårdslivet. När våren väl kommer är det desto roligare att ge sig ut igen! Men det finns några saker som passar att göra redan nu i januari för den som inte vill vänta.

Skicka dina odlingsfrågor så besvarar vi dem i bloggen.