Vinter i trädgården
Nu i januari händer det inte mycket i trädgården. Och jag tycker att de olika säsongerna är en stor del av tjusningen med trädgårdslivet. När våren väl kommer är det desto roligare att ge sig ut igen! Men det finns några saker som passar att göra redan nu i januari för den som inte vill vänta.
Planera
Vintern är den perfekta tiden för att fundera igenom vad man vill förändra och utveckla i sin trädgård under kommande säsong. Titta igenom foton från din trädgård från föregående säsong och fundera på om det är något som saknas eller behöver flyttas?
Att tänka i olika trädgårdsrum är ett bra knep för att skapa en mysig och ombonad känsla. Bläddra igenom trädgårdstidningar och böcker eller använd pinterest och gör en anslagstavla i mobilen med dina favoritbilder.
Vintertäckning
Vårvintern är en känslig tid för en del av våra trädgårdsväxter. Särskilt känsliga är barrväxter och andra vintergröna växter som till exempel buxbom. När solen skiner på blad och barr sker avdunstning men eftersom marken är tjälen kan växten inte ta upp vatten genom rötterna och riskerar därför att torka ut. Samma sak kan hända med nyplanterade växter som inte etablerat sig ordentligt. Därför är det bra att skydda växterna från starkt solsken med till exempel säckväv.
Vinterbeskärning
Det finns flera träd och buskar som mår bra av vinterbeskärning. Unga fruktträd ska med fördel beskäras på vårvintern eftersom detta stimulerar tillväxten. Äldre träd som avstannat och ger dålig skörd av sämre kvalitet kan också med fördel klippas på vårvintern för att stimulera föryngring av grenverket. Det finns också många prydnadsbuskar som ska beskäras på vårvintern. Mer om det i ett kommande inlägg.
Tänk på att det också finns växter som inte ska beskäras på vintern. Till exempel ska man inte beskära vårblommande buskar som forsythia, ginst och rododendron eftersom vårblomningen då riskerar att utebli.
Sådd
Om du vill dra upp egna fröplantor är det redan tid att så en del fröer med lång utvecklingstid, till exempel chili. Om du har gamla fröer kvar kan du testa grobarheten på dem genom att ta några fröer och lägga dem i fuktigt hushållspapper. Håll fuktigt några dagar till en vecka så ser du om de fortfarande duger att så.