Träd för små trädgårdar
Även om trädgården är liten finns det alltid plats för åtminstone ett träd. Många väljer att plantera fruktträd men för den som inte vill ta hand om frukten finns det gott om fina alternativ.
Här är tre favoriter för små trädgårdar (och därefter tre som vi tycker du ska undvika).
Japansk lönn
Japansk lönn kan bli ett riktigt fint blickfång i din trädgård. Ofta används begreppet japansk lönn om en hel samling med olika sorters lönnar. Gemensamt är det sirliga växtsättet, de flikiga bladen och de vackra färgerna. Storleken varierar men i vårt klimat blir de sällan högre än 4 meter och bredare än 3 meter. De växer dessutom långsamt.
Japansk lönn är inte det lättaste att lyckas med så var noga med förutsättningarna på växtplatsen. Olika sorter kan ha lite olika krav men generellt gäller följande:
- Dränerat men fuktighetshållande. De vill absolut inte bli stående i vatten. Samtidigt tål de inte att torka ut. Läs gärna mer om hur jord kan vara både fuktighetshållande och väldränerad här. Blanda gärna in grus i planteringsjorden.
- Växtplatsen kan vara solig eller hellre med vandrande skugga. Eftersom de lätt vaknar från vintervilan bör man undvika platser där solen gassar tidigt på våren, knoppar och blad kan annars frysa.
- Gödsla sparsamt. Långsamväxande växter behöver sällan stora mängder gödning, det gäller även för japansk lönn.
- Skyddat läge. Det finns sorter som är lite mer härdiga men de flesta är ganska känsliga och vill inte stå i blåsiga lägen.
- Vår erfarenhet är att pH-värdet inte spelar så stor roll men den funkar bra tillsammans med växter som vill ha ett lägre pH, till exempel rododendron.
Silverpäron
Silverpäron kallas också för nordens oliv och har vackert silvriga blad. De är ofta toppympade vilket gör att du kan välja stamhöjd redan från början. (se faktaruta) Det är dessutom ett långsamväxande träd vilket kan vara en fördel på små ytor. Silverpäron kan beskäras och till och med formklippas, men är väldigt fint när det får växa fritt och bli lite rufsigt. Silverpäron tål torka bra och trivs med vanlig trädgårdsjord. Det finns också en sorts silverpäron med hängande växtsätt, de blir dock ganska breda med tiden.
Rönn
Rönn har många fördelar, de är härdiga och snabbväxande, har vacker blomning och dekorativa bär. Bären är dessutom uppskattade av fåglar. Rönnar har inte så stora krav på växtplatsen men det är viktigt att jorden inte är för kompakt.
Det finns flera fina sorter att välja på med olika färg på bären, från klassiskt röda bär till gula, rosa och till och med vita bär. Dvärgrönnen ´Purple magic´ är så liten att den kan odlas i kruka. Sorten ´Steen´ är smalkronig, 6-8 meter hög och endast 2-3 meter bred. Janpansk rönn ´Carmencita´ är också liten, höjd 3-5 meter och bredd 2-4 meter.
Men vår favoritrönn är nog ändå rosmarirönn som får vackert rosa bär. Den är dock ett litet större träd som framförallt blir ganska brett, 6-8 meter högt och 5-7 meter brett.
Undvik däremot dessa träd
Hängkaragan är visserligen perfekt för mager jord eftersom den kan tillgodogöra sig kväve från luften med hjälp av kvävefixerande bakterier. Den drabbas dock mycket ofta av mjöldagg, en svampsjukdom som ger ett vitt ludd på bladen och som dessutom kan sprida sig till andra växter. Vi rekommenderar därför att du undviker hängkaragan.
Rosenmandel är ett mycket vackert litet träd med fyllda rosa blommor. Tyvärr är det mycket svårt att lyckas med då det ofta drabbas av sjukdomen blom- och grentorka. Dessutom är det dåligt härdigt i vår region. Vår rosenmandel klarade inte ens en säsong innan det dukade under.
Klotrobinia är en av våra favoriter som vi ändå vill höja ett varningens finger för. I varmare delar av europa är robinia klassat som invasiv art eftersom det snabbt kan invadera stora ytor. I Sverige har detta inte blivit ett problem, men om klimatförändringarna innebär temperaturhöjningar i framtiden är det bättre att undvika dem. Ett fint alternativ till klotrobina är klotlönn som passar bättre med vår inhemska flora. Vi har haft en klotlönn stående i en stor kruka i flera år utan problem.
Var noga med sorten
När du valt vilket träd du vill ha är det viktigt att tänka på att det kan finnas olika sorter. De olika sorterna kan ha ganska olika egenskaper, till exempel vad gäller höjd och bredd, vilket är extra viktigt om utrymmet är begränsat. Vår vanliga vårtbjörk kan till exempel bli upp till 25 meter hög och 12 meter bred medan tårbjörken blir 7 meter som högst och 4-6 meter bred.
Fakta - toppympade träd
Ett toppympat träd har stam från en sort och krona från en annan, på dessa träd växer inte stammen på höjden. Fördelen är därför att man kan välja stamhöjd redan från början. Kronan kan dock växa uppåt. Om man vill ha plats med en sittplats under ett toppympat träd gäller det att välja ett med lagom höjd redan från början. Det är viktigt att klippa bort skott som kommer nedanför ympen annars kan sorten som utgör stammen ta över.