Enkla jordprov du kan göra själv
Olika växter trivs i olika typer av jordar så att lära känna sin jord är A och O för att lyckas med trädgårdsodlingen. De flesta av våra populäraste trädgårdsväxter vill ha en mullrik jord för att frodas. Men hur vet man vilken jord man har? Det finns faktiskt några enkla test du kan göra själv hemma.
Titta på din jord
Det allra enklaste sättet att få en uppfattning om vilken jord man har är att gräva upp ett spadtag och titta på jorden. Titta först efter mask och andra kryp. I en mullrik jord trivs maskarna eftersom det finns mycket för dem att äta. Ju mer mask desto bättre. Hittar du fler en tio maskar i ett spadtag jord har du en mycket bra jord. Hittar du ingen mask alls är det ett tecken på att du behöver tillföra organiskt material.
Den mullrika jorden är också mörk, nästan svart i färgen och faller isär fint när du vänder upp ett spadtag.
Om jorden istället är klibbig och kanske till och med fastnar på spaden har du istället mycket lera i din jord. Lerig jord bildar stora klumpar som ofta är fuktiga eller våta. Om det inte är torrt väder för då kan du istället få sprickor i ytan på din lerjord. Leran är ofta ljusgrå, blåaktigt grå eller brunaktig i färgen. I en riktigt lerig och vattensjuk jord kan man ibland höra ett slurpande ljud när man gräver. En sån jord har alldeles för dålig dränering och dåliga förhållanden för att odla det mesta.
Om jorden nästan rinner av spaden och du kan se små korn i den är det en sandig jord. Sandig jord är oftast mer eller mindre brun i färgen. När man gräver i sandig jord kan man nästan höra att det knastrar lite grann. Varken i lera eller sand är det särskilt mycket maskar.
Känn på jorden
Nästan lika enkelt är det att ta lite jord i handen och krama ihop den till en boll. (om det är mycket torrt väder kan man behöva tillsätta lite vatten till jorden innan man gör testet). Försök att notera hur det känns i handen.
Om det överhuvudtaget inte går att få ihop en boll så är det mycket sand i jorden. De stora kornen i sanden gör att jorden faller isär.
Är jorden klibbig och går lätt att rulla till en boll är det mycket lera i jorden. En sådan lerboll kan nästan se fet och lite glansig ut.
Är det mycket mull i jorden går det att forma en boll men den blir inte så jämn i formen och inte så kompakt, om man klämmer på den kan man nästan känna att den innehåller luft.
Du kan också testa att rulla ut jordprovet till en korv. Ju smalare korv du kan rulla desto mer lera innehåller din jord. En jord med mycket sand går inte alls att rulla till en korv innan den faller isär.
Testa jorden i vatten
Ett tredje enkelt sätt är att ta en vanlig glasburk och
fylla den med vatten. Ta sedan en handfull jord och lägg i vattnet. Rör om
ordentligt så att allt blandas ordentligt. Låt det hela stå. Efter två timmar kan du läsa av ditt test.
På bilden nedan syns ett jordprov där jord just lagts ner i glasburken. Den svarta färgen visar tydligt att det är en jord med hög mullhalt.
- I en sandig jord har de flesta partiklar fallit ner till botten av burken och vattnet är ganska klart
- .Är jorden lerig är vattnet istället mycket grumligt och bara lite material har lagt sig på botten.
- Om jorden har hög mullhalt är vattnet ganska
grumligt och rester av växter har flutit upp och lagt sig på vattenytan.
Korta fakta om lera, sand och mull
I våra trakter är det vanligt att ha en jord som består av mer eller mindre lera. Lera består av pyttesmå partiklar som har en diameter på mindre än 0,002 millimeter. Jämfört med lera är partiklarna i sand betydligt större, upp till 2 mm i diameter. I en sandjord kan du se kornen med blotta ögat och känna dem om du tar lite jord i handen och gnuggar mellan fingrarna.
En bra trädgårdsjord ska innehålla mycket mull. Mull är ett annat ord för mer eller mindre nedbrutet organiskt material, till exempel rester från växter som håller på att förmultna.
Nu kan du ge dig ut och undersöka din jord! I ett kommande inlägg skriver vi om hur du kan förbättra din trädgårdsjord på olika sätt.