Öka din självförsörjningsgrad
14.04.2025
Del 1 - grönsaker
Att vara helt självförsörjande på hemodlat är en omöjlighet för de allra flesta av oss. Men det är en rolig utmaning att bli lite MER självförsörjande! Här är våra bästa tips för att bli mer självförsörjande på grönsaker:
Odlingsbädd

huvudsallat i vår privata grönsaksodling
- Lär känna din trädgård så att du vet vilka odlingsförhållanden du har. Om du anpassar dina grödor till förutsättningarna är det mycket lättare att få en bra skörd.
- För dig som ska anlägga ett nytt trädgårdsland finns det också saker att tänka på. Grönsaker vill som regel ha mycket sol så välj en solig och gärna vindskyddad plats för din odling. Många väljer att odla i pallkragar men oftast är det svårt att få ett bra mikroklimat i så små odlingsbäddar. Det blir mer lättskött att göra ett lite större grönsaksland om man har utrymme för det. Närhet till bevattning är också bra så att det inte blir för arbetsamt att vattna dina odlingar.
- En bra jord är mycket viktigt för ett lyckat resultat. Många här i vårt område har lerig jord i grunden. Då är det viktigt att blanda upp jorden med mycket mullrikt material från till exempel komposten. Om du har väldigt styv lera är det bättre att anlägga trädgårdslandet uppe på den befintliga jorden än att gräva bort leran. Grunden till våra grönsaksland är brunnen hästgödsel som vi fått från stall i närområdet. Att det är lerigt längst ner är bara bra eftersom det tillför fukt underifrån.
- Gödning är viktigt för att din odling ska kunna leverera så mycket som möjligt. Men här är det bäst att läsa på, för olika grödor ska ha olika mycket gödning. Potatis vill till exempel ha mycket gödning medan bönor inte behöver någon gödning alls eftersom de tar upp kväve från luften.
Val av grödor och sådd
- Odla sådant som du verkligen tycker om att äta. Det är helt enkelt roligare och då brukar det också vara lättare att lyckas. 😊
- Fleråriga örter och grönsaker är en bra bas som är lätt att lyckas med. Rabarber, jordärtskocka och örter som gräslök, timjan och oregano är enkla att börja med.
- Så i rätt tid och så i omgångar. Det är ingen idé att så saker alltför tidigt, läs på fröpåsen så får du rätt information för dina olika sådder. Och tänk på att de flesta grönsaker går att så under en längre period. Genom att så lite i taget får du också grönsaker som är färdiga under längre tid. Det gäller särskilt för sallat som inte håller så länge varken i trädgårdslandet eller som skörd.
- Så inte för tätt! Om du hanterar väldigt små frön kan du ta lite fin sand och blanda upp dem med så är det lättare att sprida ut dem.
- Huvudsallat försår vi alltid i pluggbrätten för att sedan plantera ut de små plantorna på lagom avstånd i landet.
Skötsel
- Grönsaker kräver en del skötsel. I början när allt är nysått är det viktigast att se till att sådden inte torkar ut. Normalt sett brukar naturen sköta det själv men början av april 2025 är till exempel en tid då det är onormalt torrt och då måste man passa med vatten på sina sådder. Men även senare kan man behöva vattna. En gröda som verkligen levererar om den får ordentligt med vatten är potatis.
- Ogräsrensning är också viktigt särskilt i början då ogräset lätt kan konkurrera ut det du sått.
- Om du har tillgång till gräsklipp eller annat organiskt material är det bra att täcka med detta mellan raderna, men täck inte förrän allting kommit upp ordentligt.
- Gallra. Det är nästa omöjligt att få rätt avstånd på alla frön. Så då får man gallra grödorna när de har kommit upp istället. Det är lite pilligt. Men absolut värt besväret eftersom det är omöjligt för tex en morot att växa sig stor och fin om den trängs med andra morotsplantor.
Lagring och skörd
Lagring kan vara ganska knepigt att få till för de flesta av oss. Så här gör vi:
- Lök och pumpa lagrar vi i rumstemperatur (mörkt) Löken håller en bra bit in på det nya året åtminstone.
- Tomater fryser vi. Antingen hackade i småbitar eller i skivor. Fungerar jättebra att använda i grytor, soppor eller på pizza. (om man lägger på skivorna direkt från frysen)
- Morötter, potatis, palsternacka och jordärtskocka får stå kvar i landet med lite täckning tills det är risk för tjäle. Det som är kvar efter det lagrar vi frostfritt i garaget.
- Grönkål får stå kvar i grönsakslandet och skördas direkt därifrån.
- Gurka kan inte lagras så länge men om man slår in dem i plastfolie och lägger dem i kyen håller de betydligt bättre. Några burkar med saltgurka brukar det också bli.
- Squash måste man plocka regelbundet för att de inte ska bli stora och träiga. De skördade frukterna lägger vi i kylen.
- Genom åren har vi testat att torka och frysa in alla möjliga grönsaker och örter men det är lite för tidskrävande och krångligt för oss så dessa grödor frossar vi i när de finns i stället. Genom att så dem i omgångar har vi ändå en ganska lång skördetid. Men om du tycker det är en rolig grej att syra, frysa in eller torka så kör på det! Det som är roligt blir av!
Övriga tips
- När vi lyckats extra bra med våra grönsaker brukar vi ta bilder, det är barnsligt kul att bli påmind om att man kunde göra soppa på egna ingredienser i slutet av oktober.
- Var lagom ambitiös och se hur långt du kan nå i stället för att sätta för svåra mål. Det är mycket roligare att upptäcka att man faktiskt är självförsörjande på morötter 6 månader om året än att misslyckas med att ha egna morötter året runt.