Höstplantering del 2 - buskar och träd
Som vi redan skrivit i tidigare inlägg är hösten en bra tid för att plantera många växter. Här kommer våra bästa råd för höstplantering av buskar och träd!
Råd vid höstplantering av krukodlade växter
Förbered planteringsplatsen ordentligt så vinner du mycket! Rensa bort ogräs och jordförbättra vid behov. Höstgödsla jorden, men undvik kväve som är till för tillväxt vilket inte är lämpligt på hösten då växten behöver mogna av. Se till att marken är ordentligt fuktig, men inte blöt. Vid normalt höstväder brukar man inte behöva vattna särskilt mycket men titta till dina planteringar då och då för säkerhets skull.
Höstplantering av barrotade växter
Numera är de flesta växter som säljs i plantskolorna krukodlade vilket innebär att de inte är så känsliga för när de planteras. Men det finns också buskar och träd som säljs barrotade, det vill säga utan jordklump. Rosor finns till exempel ofta att köpa barrotade. Hos oss i Östergötland planteras barrotade växter helst under perioden oktober till november. Även om det är lite mer att tänka på vid plantering av barrotade växter kan det vara en fördel att välja sådana. Inte minst för att de oftast är billigare om man ska köpa många till exempelvis en häck. Några råd för plantering av barrotade plantor:
- undvik att plantera i torrt väder eftersom plantorna är särskilt känsliga för uttorkning.
- undvik också att plantera efter en period med häftiga regn, då jorden kan bli väldigt tät vilket gör det svårt för växten att bilda nya rötter.
- undvik att plantera när det är för kallt, eftersom rötterna är helt oskyddade är de extra känsliga även för frost och kyla.
Stötta nyplanterade träd
När man planterar träd är det klokt att samtidigt sätta dit uppbindningsstöd. Syftet med dessa stöd är att förankra trädet i marken tills det att rötterna har vuxit fast ordentligt och trädet står stadigt på egen hand. I vissa fall fungerar stödet också för att hjälpa trädet hålla upp sin krona tills dess att stammen blivit tillräckligt tjock. När man planterar mindre träd kan det räcka med en stödpinne. Även om vi ändå rekommenderar att man har två stycken. För träd som är större än två meter är det bäst att använda två ordentliga stödpålar. Plantera trädet och sätt stödpinnen strax utanför rotklumpen på den sida av trädet där det oftast blåser. Trädet ska blåsa bort från stödpinnen. Pinnen får inte vara för hög, den ska sluta strax under trädets lägsta grenar, annars riskerar du att pinnen skaver mot trädet. Använd ett bredare band för att fästa trädet vid stödpinnen. Smala band riskerar att skära in i trädet och skada det. Sätt fast bandet så att det bildar en åtta, på så sätt får du en distans mellan trädet och stödpinnen. Om du bara sätter bandet som en ring kan trädet ändå blåsa mot stödpinnen om vinden blåser åt det hållet.