Dags att gödsla med aska
Aska från ved, helst från lövträd, går utmärkt att använda för gödsling. Friska fruktträd som ger dålig skörd kan till exempel må bra av en giva med aska. Det finns dock några saker att tänka på innan du sprider ut aska i trädgården.
Var ska man sprida aska?
Aska innehåller många nyttiga näringsämnen som växterna behöver, bland annat kalium och kalcium (kalk). Alla växter behöver kalium särskilt vedartade växter som pioner, rosor och många andra buskar. Fruktträd, särskilt plommon och körsbär, behöver kalium liksom tomater och kålväxter. Man ska dock vara försiktig med att sprida för mycket aska i grönsakslandet eftersom askan kan innehålla små rester av tungmetaller. Gräsmattan mår också bra av ett tunt lager aska liksom komposten. Eftersom askan är basisk ska den däremot inte användas till växter som trivs i jord med lågt pH, så kallade surjordsväxter. Dit hör till exempel rhododendron, azalea, blåbär och hallon.
När ska man sprida aska?
För det första är det viktigt att sprida aska vid rätt tidpunkt på året. Det går bra att sprida ut askan när snön fortfarande ligger kvar fram till tidig vår. I takt med att snön smälter kommer askan att spridas till marken under. Det allra viktigaste är att inte sprida aska samtidigt som du gödslar med kväverikt gödsel (till exempel hönsgödsel) eftersom askans basiska egenskaper gör att den omvandlar kvävet till ammoniak, en gas som försvinner i luften.
Hur mycket ska man sprida?
Det är viktigt att inte överdosera med aska. Om det blir för mycket av ett ämne kan det nämligen leda till brist på ett annat ämne på grund av de kemiska processer som hela tiden pågår i jorden.
Till rosor och andra buskar är det lagom med ca 1 dl aska per buske. Mylla ner askan i det översta jordlagret. Fruktträd kan ges 1,5-2 dl aska. På gräsmatta och i grönsaksland pudrar man över ett tunt lager. I en normalstor kompost är det lagom med ca 1 dl som strösslas över. Det är viktigt att askan inte blir liggande i större högar.
Slutligen är det viktigt att inte använda aska från tryckimpregnerat virke, emballage eller annat som kan innehålla gifter. Dessa är bättre att köra till återvinningscentralen.