Flytta växter som hamnat fel och inte trivs
Vi har nog alla planterat växter som inte riktigt kommit igång. Den överlever men inte mycket mer än så. Lyckligtvis går det nästan alltid att gräva upp och flytta växten för att förbättra förutsättningarna.
Börja med att ta reda på hur din växt ska ha det för att
trivas. Har du planterat fuktälskande växter som japansk viva och
fackelblomster i torr sandjord? Eller rododendron och azalea i kalkhaltig jord
med högt pH?
Jordförbättra där det behövs
Ett vanligt problem är att växten står i fel sorts jord, till exempel för torrt och sandigt eller för fuktigt och lerigt. Många gånger kan man jordförbättra på växtplatsen. Gräv i så fall upp din växt, jordförbättra ordentligt och plantera tillbaka den. Väldigt många av våra mest älskade trädgårdsväxter vill ha en fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord för att trivas. Se gärna vårt gamla inlägg om fuktighetshållande och väldränerad jord för mer inspiration.
Växter som rododendron och blåbär som fått gulaktiga blad och dålig tillväxt har ganska säkert planterats i jord med för högt pH. De kan då inte ta upp näringen från jorden och växer inte som de ska. Om det handlar om stora buskar kan det fungera bra att ta bort befintlig jord och fylla på runtomkring med rätt sorts jord. Var bara försiktig så att du inte skadar rötterna. Här kan du läsa mer om hur du kan blanda egen jord som passar för surjordsväxter. Kom också ihåg att använda ett gödsel som är särskilt anpassat.
Bästa tiden för att flytta
De flesta växter går bra att flytta på våren innan de riktigt vaknat till liv, så fort tjälen gått ur jorden. Så nu i mars är en jättebra tid. Välj gärna en dag med mulet väder då växterna inte torkar ut lika lätt som i soligt väder. Om man inte hinner med att flytta växter nu i vår så är hösten också en bra tid. Huvudsaken är att man inte flyttar känsliga växter när de kommit igång för mycket på våren.
Gör så här:
Vattna växten några dagar innan flytten om det är torrt så att den mår så bra som möjligt vid flytten. Gör iordning den nya växtplatsen innan du börjar gräva upp plantan och vattna ordentligt i planteringsgropen så att jorden är fuktig utan att vattnet blir stående. Om det har regnat mycket behövs inte lika mycket vatten.
Gräv försiktigt runt växten så att så mycket rötter som möjligt följer med. Om det är en tyngre växt kan det vara bra att använda en presenning som man kan dra plantan på till den nya växtplatsen. Använd eventuellt en sekatör för att putsa rötterna lite om de trasats sönder vid uppgrävningen. Sätt ner plantan på rätt djup och fyll på med rätt jord. Se till att rötterna kommer ordentligt i kontakt med jorden, ibland kan man behöva trampa till lite runt omkring plantan.
Om du ska plantera om plantan på samma växtplats efter jordförbättring är det bäst att jordslå plantan eller slå in den i fuktig säckväv eller liknande så att rötterna inte torkar ut.
Fortsätt att vattna din omplanterade plantan precis som du gör med nyplanterat så att växten kan etablera sig.
Det går att flytta även träd och större buskar. Allra
lättast är det när de är nyplanterade och rotsystemet inte hunnit bli så stort.
Några år efter plantering brukar inte vara några problem för exempelvis
fruktträd. Stora träd och buskar kan behöva beskäras både ovan och under
jord flera år innan flytt.