Tidig beskärning av äppelträden
Det blev en seg vinter. Men en fördel är i alla fall att det har gått att vinterbeskära äppelträden länge i år!
Olika typer av beskärning
Egentligen trivs träd bäst att bara växa fritt. Men ibland behöver man beskära dem, särskilt gäller det äppelträden. När trädet är ungt gör man uppbyggnadsbeskärning, ett uppvuxet trädet kan behöva underhållsbeskäras för att få en bra skörd medan riktigt gamla fruktträd kan behöva kulturbeskäras för att leva längre.
Klipp lagom!
Många klipper för mycket...
När vi åker runt i trädgårdar ser vi ofta träd som klippts för hårt, kanske till och med stympats som våra beskärningslärare skulle ha sagt.
Less is more när man klipper fruktträd!
Om man klipper ett äppelträd väldigt hårt kommer det att bli stressat och reagera för att överleva. Det gör det genom att skjuta en massa skott, så kallade vattenskott. Vattenskotten känns igen på att de är som raka spjut som skjuter rakt i höjden! Vattenskotten kommer inte att ge någon frukt alls och om man klipper bort alla kommer det att komma minst lika många till. Klipper man dem inte alls kan man å andra sidan få "träd-i-trädet" efter några år. Så klipp varsamt när du klipper ditt äppelträd!
Våra bästa tips för beskärning av äppelträd:
- Beskär aldrig bort mer än högst 1/3 av grenarna
- Undvik att ta bort grenar med en diameter större än 50 mm, annars får trädet svårt att läka såret.
- De vattenskott som ska gallras ur ska oftast tas bort vid basen (undan finns).
- Undvik "flush-cut", det vill säga att grenarna sågas av för långt in på stammen. Beskär istället precis utanför grenkragen.
- För att få god kvalitet på äpplena behövs ungefär 60 blad per äpple. Så klipp inte bort för mycket grenar.